Iets betekenen voor mensen

Blog Naomi Damen (28 maart 2022)

Mijn keuze

Het kriebelde al langer om een wending te geven aan mijn werk en leven. Ik werkte jaren op de receptie van een autodealer. De zorg en het werken met mensen trekt mij aan. Iets kunnen betekenen voor mensen. Ik heb gekeken bij andere opleidingen, maar ik wilde niet drie jaar een BOL-traject in. Ik zocht een plek waar ik vanuit de praktijk kan leren. De verkorte opleiding (18 maanden) voor verzorgende IG van de Regionale Zorgacademie Gooi-Vechtstreek-Almere sprak mij het meest aan.

Mijn ervaring

Ik ben op 1 maart gestart bij Vivium Zorggroep. Mijn ervaring tot nu toe is heel positief. Ik zit op een topplek. Samen met mijn collega Naiomi van Dijk, die tegelijk met mij de opleiding is gestart. De begeleiding is heel goed.  We worden uitgedaagd om zelf na te denken en dingen uit te zoeken. Er zit veel variatie in.

Mijn motivatie

Wat mij het enorm aanspreekt is om mensen een prettig en fijn gevoel te geven. Achter het knuffelen van mensen zit een hele wereld. Voor mensen met een lichamelijke aandoening of beginnende dementie ben je constant op zoek naar de juiste zorg. We kijken wat het beste is en het beste past bij de bewoner. Je krijgt ruimte voor je eigen inbreng. Dat maakt het werk uitdagend en mooi.

Mijn praktijk

In de 18 maanden opleidingen gaan we ook korte stages lopen bij andere zorgorganisaties uit de regio. We gaan de wijk in, lopen mee in de verzorging voor dementerende mensen en ervaren het werken in grotere en kleinere zorginstellingen. We komen daarna weer terug bij Vivium op de opleiding af te ronden.

Mijn toekomst

Deze verkorte praktijkopleiding voor Verzorgende is voor mij een mooie opstap om door te stromen naar een opleiding verpleegkunde. Dat wil ik graag. Na een maand werken en leren in de zorg heb ik het gevoel een goede keuze gemaakt te hebben.

UIT DE PRAKTIJK

‘‘Mijn werk in de woonwinkel ging alleen maar over mooie spullen. Ik wil graag werk met meer betekenis. Daarom heb ik mij aangemeld voor de opleiding verzorgende bij de Regionale Zorgacademie. Wat ik ook belangrijk vind is dat ik de tijd om te leren flexibel kan indelen. Het spreekt mij ook aan dat ik kan kiezen bij welke ouderenzorgorganisatie in de regio ik zou willen werken.” (Yvonne Groen, voormalig senior verkoper woonwinkel).

Ik ben al enkele jaren aan het werk in de zorg. Ik merk dat ik meer in mijn ‘mars’ heb. Ik ben nieuwsgierig. Ik wil meer weten over de dingen die ik doe en die ik om mijn heen zie. Deze leerroute vanuit de praktijk lijkt voor mij een mooie nieuw stap in mijn loopbaan.

Ik denk al langer na over een terugkeer naar de zorg. Met de mogelijkheden die ik via de baansprong aangeboden krijg, is de keuze niet meer zo moeilijk. Zelf het tempo kunnen bepalen, leren vanuit de praktijk. Dat spreekt mij aan.

“Ik ben via een uitzendbureau gaan werken voor verpleeghuizen. Ik ging nadenken over hoe je met ouderen omgaat in de samenleving. Dat raakt mij later ook. Toen ben ik bewust op zoek gegaan naar een werk-leerbaan in de zorg. Deze opleiding duurt maar 18 maanden en ik ben gewend zelfstandig te werken. Je kan hier de theorie direct in de praktijk toepassen en testen. Dat past bij mij.” (Roxane Schreiber, ZZP-er en organisator cultuurprojecten en evenementen).

DEELNEMENDE ZORGINSTELLINGEN